UWAGA! Dołącz do nowej grupy Międzychód - Ogłoszenia | Sprzedam | Kupię | Zamienię | Praca

Regionalny konkurs kulinarny „Smak Pyry 2025” – Zaproszenie do współpracy

Iga Fedoruk

Iga Fedoruk


Instytut Skrzynki oraz Muzeum Narodowe w Szreniawie ogłosiły kolejny regionalny konkurs kulinarny „Smak Pyry 2025”. Impreza odbędzie się w niedzielę, 5 października, w ramach plenerowego wydarzenia „Poznańska Pyra”. Tematem przewodnim konkursu będą potrawy z ziemniaków, które będą mogły rywalizować o cenne nagrody finansowe. Szczegółowe informacje dotyczące zgłoszeń i regulaminu konkursu dostępne są na stronie organizatorów.

„Smak Pyry 2025” to szansa dla różnych uczestników, w tym kół gospodyń wiejskich, producentów, przetwórców i szkół gastronomicznych, na zaprezentowanie swoich kulinarnych talentów. Łączna pula nagród wynosi 2000 złotych, a laureaci otrzymają także upominki od organizatorów. Zgłoszenia potraw przyjmowane są do 6 października, a same dania należy dostarczyć do Muzeum Narodowego w dniu konkursu, między 10:00 a 12:00.

Warto również wspomnieć, że organizatorzy przewidzieli przyznanie szczególnych certyfikatów za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2025”. Oceniane będą nie tylko walory smakowe, ale także zapachowe i wizualne potraw. Celem konkursu jest promowanie tradycyjnych potraw wielkopolskich oraz docenienie znaczenia ziemniaka jako symbolu regionu, co podkreśli wydarzenie „Poznańska Pyra”. Uczestnicy będą mieli możliwość poznania historii uprawy ziemniaków oraz wzięcia udziału w wielu rodzinnych atrakcjach, takich jak wykopki czy pokazy kulinarne.

Źródło: Urząd Miasta Międzychód


Oceń: Regionalny konkurs kulinarny „Smak Pyry 2025” – Zaproszenie do współpracy

Średnia ocena:4.79 Liczba ocen:15


Zobacz Także